Reducerea acestui fenomen cu 10% în România ar conduce la creşterea PIB cu 573 milioane de dolari
Potrivit unui studiu BSA, scăderea infracţionalităţii ar crea românilor 3.700 de locuri de muncă
Totodată, veniturile din IT s-ar majora cu 500 milioane dolari
Diminuarea ratei pirateriei cu 10% în România ar conduce la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) cu 573 de milioane de dolari şi ar crea românilor 3.711 locuri de muncă, potrivit unui studiu dat publicităţii, ieri, de Business Software Alliance (BSA).
Astfel, scăderea ratei pirateriei software în România cu 10 puncte procentuale, la 55%, în următorii 4 ani ar putea avea ca efect crearea a 3.711 locuri de muncă şi ar genera venituri suplimentare de 498 milioane dolari industriei IT şi 87 milioane dolari încasări adiţionale din taxe la bugetul statului.
În plus, studiul realizat de International Data Corporation (IDC) pentru Business Software Alliance arată că reducerea acestui fenomen ar conduce la creşterea Produsului Intern Brut cu 573 milioane de dolari.
"Aceste concluzii fac parte din rezultatele primului studiu dedicat pieţei din România, care urmăreşte impactul pe care industria software, în special, şi tehnologia informaţiei, în general, îl au în economie şi în societate. Studiul include şi două exemple pozitive din regiunea Europei Centrale şi de Est, unde au avut loc acţiuni care au încurajat diversificarea măsurilor antipiraterie, cu efecte pozitive", se arată într-un comunicat al BSA.
Anul trecut, pirateria a cauzat pierderi de 183 mil. dolari
Potrivit IDC, la nivelul anului 2009, rata pirateriei software în România s-a situat la 65%, în timp ce media pentru Europa Centrală şi de Est era de 64%.
"Rata pirateriei software în România este în scădere constantă din 2003, când era 73%. Anul trecut, pirateria a cauzat economiei României pierderi direct