SSIF Tradeville dă preţuri-ţintă în funcţie de datele fundamentale, apropiate de cotaţiile din piaţă
Excepţie fac acţiunile SIF3 şi SIF4, care au un target situat cu un sfert şi respectiv o treime mai sus faţă de nivelurile actuale de tranzacţionare
Care este valoarea unui SIF este o întrebare la care după 10 ani de tranzacţionare a acestora la Bursa de Valori Bucureşti nu am reuşit să aflăm răspunsul. La începutul anilor 2000 când se schimbau pentru câteva sute de lei mai nimeni nu credea în viitorul lor. În etapa boom-ului bursier, chiar şi când preţul acestora ajunsese la un euro, calculele privind valoarea unitară a activului net şi estimări ale valorii participaţiilor la BCR ofereau premise optimiste. De acestea toată lumea a uitat în picajul 2007-2009, la capătul căruia indicele BET-FI pierduse 90% faţă de maximele istorice.
Întrebarea asupra preţului corect al titlurilor SIF se reia şi acum, cu atât mai mult cu cât nu se aude nimic despre factorul catalizator al reducerii pragurilor de deţinere. SSIF Tradeville a întocmit o astfel de analiză pentru descoperirea unei valori fundamentale care să funcţioneze ca reper şi pentru preţul de piaţă. Interesant, studiul citat aduce în faţă preţuri-ţintă foarte apropiate de cotaţiile din piaţă ale momentului.
Astfel, pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5), preţul-ţintă stabilit de casa de brokeraj este de 1,2 lei/acţiune, cu doar şapte paşi de cotare sub închiderea de ieri, de la 1,27 tabel lei/acţiune. Valorile sunt destul de apropiate şi pentru SIF Banat Crişana (SIF1) care are un preţ fair calculat de 0,94 lei/acţiune, faţă de 1,01 lei/acţiune consemnat ieri şi SIF Moldova (SIF2), care are fixat un target de 0,97 lei/acţiune, cu exact 10 paşi de cotare sub preţul înregistrat în piaţa regular.
Dacă pentru titlurile amintite Tradeville indică o uşoară supraevaluare, în schimb pentru alţi