Barbarie. Romanii inca mai taie porcul in stil traditional: il injunghie si il lasa sa urle si sa sangereze pana moare Potrivit unei directive UE, animalele pregatite pentru sacrificare trebuie scutite de suferinte inutile prin asomare, pentru ca ele sa nu moara in chinuri. In Romania exista inca destula reticenta din partea populatiei. In Arges si in Gorj, de exemplu, dispozitivul de asomare este folosit foarte rar sau deloc, macelarii preferand metoda traditionala, prin care animalul este injunghiat, apoi lasat sa sangereze si sa urle minute in sir, pana moare.
In Arad, localnicii au fost instiintati recent de catre Directia Sanitar-Veterinara sa respecte legea, altfel risca amenzi usturatoare, de 100-300 lei pentru persoane fizice, respectiv 2.000-10.000 lei pentru firme. Florian, din localitatea aradeana Ineu, a asomat porcul, desi nu este de acord cu aceasta metoda. "Cel care asomeaza porcul trebuie sa fie specialist, altfel se poate intampla o nenorocire. Nu ne place aceasta metoda, pentru ca la noi se mananca sangerete, o specialitate care se prepara cu sange. La asomare ramane aproape tot sangele in corp", ne-a spus Florian, care ne-a mai marturisit ca a asomat porcul deoarece s-a temut ca, altfel, vecinii il vor pari la autoritati.
Pesta porcina in Serbia
Solutie. Porcul "impuscat" cu pistolul de asomare moare fara sa se chinuie Vamile din Romania care fac legatura cu Serbia au intrat in alerta din cauza epidemiei de pesta porcina care a izbucnit recent in tara vecina. Vamesii romani ii controleaza si in cel mai mic bagaj pe romanii si strainii care intra in tara, ca nu cumva cineva sa aduca din
Serbia in Romania carne de porc infestata.
"Anesteziat" inainte de sacrificare
Fiecare detinator de animale este obligat sa solicite medicului veterinar concesionar efectuarea manoperei de asomare prin pistol cu g