EVZ a stat de vorbă cu câţiva hackeri români, despre operaţiunile WikiLeaks şi atacul informatic lansat imediat asupra site-ului. "I-am ajuta doar dacă nu ne-am pune libertatea în pericol", spun, sub anonimat, unii dintre ei. Sursa: REUTERS
În spatele fenomenului global declanşat de telegramele diplomatice publicate de site-ul WikiLeaks, a început un adevărat război al lumii virtuale. Prompţi, o serie de hackeri nemulţumiţi de aflarea datelor de pe WikiLeaks - a căror identitate sau eventuale legături cu guvernele afectate încă nu se cunoaşte - au lansat un adevărat asediu asupra site-ului.
WikiLeaks a fost nevoit să se mute pe un alt server, domeniul iniţial fiind acum o pagină care nu poate fi accesată. Pe site scrie acum mare "Keep us strong!" – "Păstrează-ne puternici!", lângă poza fantomatică a co-fondatorului Julian Assange. Iar într-o postare, aflată dedesubt, scrie, cu litere de-o şchioapă: "Din cauza recentelor atacuri asupra site-ului, am decis să ne asigurăm că toată lumea are acces la conţinutul nostru. Ca parte din acest proces facem publice copii arhivate ale documentelor publicate până acum - e vorba de aproape 20.000 de fişiere".
Urmele unui scandal
O altă lovitură dată site-ului, a fost în urma întreruperii surselor prin care operaţiunile sunt finanţate. Banca elveţiană PostFinance a îngheţat contul pentru donaţii WikiLeaks, iar PayPal a refuzat să mai sprijine transferurile unor eventuali donatori.
În ajutorul WikiLeaks au sărit o serie de alţi experţi IT, voluntari care au preluat o parte din informaţiile site-ului şi le-au popularizat sau găzduit pe propriile site-uri.
După vâlva din spatele scandalului declanşat de WikiLeaks, apar câteva întrebări. Cine sunt cei care au dat informaţii WikiLeaks? Hackeri? Oficiali nemulţumiţi? Şi cine sunt cei care au capacitatea şi expertiza de