Cei care vor deveni părinţi după 1 ianuarie 2011 vor trebui să opteze între două variante de concediu maternal, fie cu o durată de un an şi o indemnizaţie mai mare, fie un concdediu de doi ani şi o indemnizaţie ceva mai redusă.
Astfel, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind indemnizaţia pentru creşterea copilului şi a stabilit ca mamele să poată alege între durata de un an a concediului maternal, cu indemnizaţia între 600 şi 3.400 de lei şi durata de doi ani a concediului, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei.
„Am adoptat decizia cu privire la indemnizaţia pentru mame, Ordonanţa de Urgenţă fiind aprobată. Astăzi am făcut următorul lucru: în raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizaţia pentru creşterea copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu cu o durată de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei”, a spus premierul Emil Boc.
El a precizat că familiile vor avea de optat între cele două variante la începutul perioadei de concediu. "Părinţii vor putea alege dintre cele două variante. Fie pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei, cu posibilitatea concediului fără plată pentru următorul an. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. A doua opţiune constă într-un concediu de doi ani, cu o indmenizaţie plafonată la 1.200 lei. Oricum, se are în vedere 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni", a arătat Boc.
Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări, ele nu vor trebui să opteze, a spus premierul.
El a ţinut să precizeze că în 12 ţări din UE nu se acordă indemnizaţie pentru creşterea co