Doar 230 de euro pe cap de locuitor va fi suma alocată de stat, în 2011, pentru sănătate, față de 275 de euro în acest an. Adică, mai puțin de o zecime din cât alocă statele din vestul Europei.
Lucian Duță, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spunea recent că România alocă, pentru sănătate, circa 200 de euro pe cap de locuitor. În comparație cu alocările altor state din Uniunea Europeană, care depășesc 3.360 de euro (4.600 de dolari), în Austria, sau 5.500 euro (7.535 de dolari), în Luxemburg, suma este infimă. Iar situația nu se va modifica semnificativ în viitorul apropiat.
Conform proiectului de buget pentru 2011, CNAS va avea un buget de 16,5 miliarde lei (circa 3,9 miliarde euro), cu 7% mai puțin decât anul acesta. Ministerul Sănătății va primi 4,4 miliarde lei (puțin peste un miliard de euro), cu 40% mai puțin decât sumele cheltuite anul acesta, dar cu 8% peste bugetul inițial din 2010. Altfel privite, aceste cifre ne arată că statul român a alocat anul acesta pentru sănătate 275 de euro pe cap de locuitor, în timp ce anul viitor suma va fi de circa 230 de euro.
Iar impactul pe care aceste alocări îl au asupra sistemului de sănătate se vede cu ochiul liber, nu numai prin prisma calității actului medical, care adeseori lasă de dorit, ci și prin plecarea masivă a personalului medical în alte state europene, care oferă salarii mult mai mari.
Bani puțini, oricum am calcula
Care sunt, de fapt, sumele cheltuite în România pentru sănătatea fiecărui locuitor? Este un calcul pe care puțini se încumetă să îl facă, din cauza multor elemente necunoscute sau greu de evaluat: mai întâi sunt sumele alocate de stat, apoi cele plătite de pacienți din buzunar, la care se adaugă serviciile medicale private (fără sumele decontate la CNAS), plățile informale (pe care Banca Mondială le estimează la circa 350 de milioane de