După ce cotidianul Adevărul a scris despre o anchetă a Associated Press, care descrie partea întunecată a „experienței americane", studenții care au trăit pe pielea lor umilința jobului de vis încep să se destăinuie. Este și cazul lui Florin Vinter care nu a primit visa pentru America, deși întrunea tate condițiile necesare.
Orădeanul de 27 de ani nu mai vrea să audă de munca în America sau de firme care recrutează studenți pentru „joburile de vis". „Am luat legătura cu o firmă din Cluj care mi-a garantat că peste 90 de procente dintre tinerii care aplică pentru joburile peste ocean primesc viza", a mărturisit Florin Vinter. Tânărul a fost sigur că va fi acceptat și că va fi recrutat pentru un loc de muncă bine plătit în SUA. Din păcate s-a înșelat. „Deși nu aveam restanțe și aveam numai note bune nu am primit viza. De asemenea, am prieteni care au muncit în America și care au primit mai puțini bani decât li s-a promis", a mai spus orădeanul.
Îi ademenesc în continuare
Reprezentanții programului Work and Travel spun că, până acum, nu s-au confruntat cu astfel de cazuri, iar studenții care au muncit peste ocean s-au reîntors acasă mulțumiți de jobul și condițiile de cazare. „Nu am avut probleme de genul acesta. Tinerii care au s-au înscris în programele noastre au fost mulțumiți de ce li s-a oferit dincolo și chiar au mai apelat la noi. Singurele riscuri care pot apărea sunt legate de condițiile de cazare, dar și acestea se rezolvă în cel mai scurt timp", a explicat Abgela Vîț, responsabilă de proiect pe plan local.
Au fost cazuri
Mai mulți reprezentanți ai studenților din Oradea ne-au mărturisit în urmă cu câțiva ani au fost, într-adevăr, cazuri în care tinerii plecați la muncă în America prin astfel de programe au fost înșelați pentru că nu li s-a respectat promisiunile. „Prin programul American Experince studenții nu au avut parte de s