Statisticile arată că numărul furturilor a crescut uşor faţă de anul trecut, însă s-au înmulţit loviturile date la raioanele de alimente. Când sunt nemâncaţi, hoţii dau iama în rafturile cu mezeluri şi cu dulciuri şi îşi umplu buzunarele cu ce apucă.
Rafturile magazinelor, casele, şcolile şi chiar lăcaşurile de cult au reprezentat anul acesta o mană cerească pentru pungaşi. Mâncarea, băuturile şi aparatura electrocasnică au fost principala atracţie pentru aceştia. Potrivit datelor furnizate de Poliţie, în primele 11 luni ale acestui an s-a constatat o creştere minimă a furturilor din societăţile comerciale, cu aproximativ 2%, faţă de perioada similară a anului trecut. O situaţie aparte se înregistrează în judeţul Timiş, unde numărul infracţiunilor de acest gen s-a dublat anul acesta faţă de 2009.
Citiţi şi:
Criza în România: se cumpără cartofi la bucată şi salam cu felia
Poliţiştii spun că produsele care se fură cel mai des sunt alimentele şi cosmeticele de dimensiuni mici, acestea fiind uşor de ascuns în genţi sau buzunare. Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte sunt, de asemenea, în topul celor mai furate produse din magazine. Îmbrăcămintea se ascunde pe sub hainele purtate de cumpărători, iar încălţămintea rămâne în picioare, după ce a fost probată. Hoţii au însă grijă să scoată elementele de siguranţă de pe produse, pentru a nu fi depistaţi de senzorii de la ieşirea din magazine. Schimbarea codului de bare de pe un produs mai ieftin pe unul mai scump este, de asemenea, o metodă tot mai des folosită de români, mai ales când obiectul vizat este unul voluminos.
Banatul „ridică ştafeta"
Aproape 1.000 de furturi au avut loc în marile centre comerciale şi în magazinele de cartier din Timişoara în ultimul an. Numărul furturilor s-a dublat faţă de anul 2009, spun poliţiştii timişoreni. Hoţii au fost prinşi în 60% din