Creşterea nivelului colesterolului total peste valoarea de 200 mg/dl favorizează apariţia aterosclerozei şi a infarctului. Adoptarea unui stil de viaţă echilibrat poate reduce cu 10-15 la sută nivelul colesterolului total şi cu 15-20 la sută pe cel al colesterolului „rău“, arată studiile.
Există două tipuri de colesterol: HDL sau colesterolul „bun" şi LDL, cunoscut sub numele de colesterol „rău". În ceea ce priveşte nivelul total de colesterol sanguin, acesta nu trebuie să depăşească valoarea de 200 mg/dl. Nivelul LDL trebuie să fie mai mic de 115mg/dl, iar cel al HDL să depăşească valoarea de 40 mg/dl.
„HDL reprezintă un factor de protecţie cardiovasculară, de aceea valoarea sa nu trebuie să fie prea aproape de limita inferioară. În schimb, valoarea colesterolului LDL trebuie menţinută la minimum, pentru că acesta este responsabil de apariţia plăcilor de aterom, a infarctului şi a accidentului vascular", explică medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. În ţara noastră, peste o treime din populaţie suferă de hipercolesterolemie, iar numărul românilor care se confruntă cu această problemă este în continuă creştere, conform celor mai recente date prezentate în cadrul Conferinţei Naţionale a Managementului Dislipidemiilor. Vinovate pentru această problemă sunt, în afara factorilor genetici, obiceiurile alimentare nesănătoase şi sedentarismul.
Atenţie la grăsimi!
Pentru a menţine nivelul colesterolului în limite normale, specialiştii ne sfătuiesc ca alimentaţia noastră să cuprindă grăsimi în proporţie de doar 20-30 la sută din totalul caloriilor ingerate. În această perioadă, chiar şi persoanele care ţin post trebuie să acorde o importanţă deosebită consumului de produse alimentare care conţin grăsimi nocive de origine vegetală, cum sunt margarina, unele tipuri de biscuiţi sau cartofii prăjiţi, care cresc nivelul