Proiectul de înfiinţare a Electra, unul din cei doi giganţi energetici pe care vrea să-i înfiinţeze Ministerul Economiei prin reorganizarea sectorului energetic de stat, a fost respins astăzi de Tribunalul Bucureşti printr-o hotărâre definitivă, au declarat, pentru "Adevărul", surse din domeniu.
"Instanţa a arătat că cele două procese, de divizare şi fuziune, prin care ar fi urmat să fie înfiinţată Electra, nu se pot realiza concomitent. Prin urmare, întâi va trebui divizată Hidroelectrica, iar cele trei sucursale să fuzioneze cu restul companiilor din Electra. Abia ulterior poate fi înfiinţată şi Hidroenergetica", au spus sursele citate.
Decizia de astăzi a tribunalului poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.
Actualul guvern încearcă de peste un an şi jumătate să reorganizeze sectorul energetic de stat în două noi companii, care să cuprindă un mix de producţie şi de resurse energetice, adică atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, reactoare nucleare şi mine de cărbune.
Pentru acest lucru este necesară divizarea Hidroelectrica şi a Termoelectrica, pentru că trei sucursale ale producătorului hidro vor fuziona cu complexurile energetice din Oltenia, cu Societatea Naţională a Lignitului şi cu Nuclearelectrica într-o companie numită Electra.
În cealaltă entitate, Hidroenergetica, vor intra termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, care vor fuziona cu restul hidrocentralelor şi, ulterior, cu patru mine de cărbune din Valea Jiului.