59% dintre români afirmă despre comunism că a fost o idee bună, iar 83% nu consideră că au suferit în vreun fel de pe urma regimului, arată datele unui sondaj realizat de CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Studiul subliniază relaţia ciudată pe care o au românii cu trecutul recent: deşi 71% dintre respondenţi cred că nomenclatura beneficia de privilegii în comparaţie cu restul populaţiei, doar 31% evaluează ca importantă adoptarea unei legi a lustraţiei.
Felul bizar în care românii se raportează la experienţa dictaturii comuniste ia forma concretă a unor cifre într-un sondaj realizat de CSOP pentru IICCMER în seria "Atitudini şi opinii despre regimul comunist din România".
Într-un studiu sociologic similar, dat publicităţii în luna septembrie, 50% dintre respondenţi afirmau că era mai bine înainte de Revoluţie, deşi 41% credeau că regimul a fost criminal. Sondajul actual reafirmă confuzia din spaţiul public românesc cu privire la cauzele şi efectele comunismului.
Astfel, deşi acceptă că a existat represiune politică şi că Securitatea, Miliţia sau Partidul Comunist Român ar fi fost responsabile pentru ea, 44% dintre respondenţii sondajului nu sunt de acord cu interzicerea folosirii publice a simbolurilor regimului.
Mai mult, modelul de stat ideal pe care şi-l imaginează românii e foarte aproape de ambiţiile administrative ale dictaturii comuniste. Cifrele sunt următoarele: 72% dintre români cred că statul ar trebui să asigure locuri de muncă, 52% că ar trebui să planifice economia, 44% că ar trebui să stabilească preţurile, iar 43% că ar trebui să repartizeze locuinţe. De asemenea, 15% îşi doresc un stat care să desfiinţeze partidele politice, iar 2% unul care să limiteze libertatea de expresie.
Iată cele mai importante date ale sondaju