Noul argument al Guvernului de la Paris pentru amânarea aderării la Schengen este diferendul frontalier cu Republica Moldova. Abia remaniat, Guvernul francez reia discursul critic. Incapacitatea României de a securiza graniţele a fost readusă în prim-plan de succesorul lui Pierre Lellouche.
Într-o declaraţie în faţa deputaţilor francezi, noul secretar de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, Laurent Wauquiez, a susţinut că, dacă România va fi acceptată în Schengen, nu ar fi în stare să controleze bine graniţa estică a Uniunii Europene. Argumentul oficialului francez este ritmul cu care acordă România paşapoarte moldovenilor de peste Prut. „Nu ne vom implica în angrenaje ce ne-ar slăbi frontierele şi capacitatea Europei de a gestiona şi controla fluxurile migratorii", a asigurat Wauquiez, citat de AFP.
„Mesajul Franţei este simplu: desigur, uşa nu este închisă pentru România şi Bulgaria, însă este necesar ca nişte criterii simple să fie respectate. Primul criteriu este acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre", a adăugat oficialul. El a precizat că România nu recunoaşte o frontieră cu Republica Moldova având în vedere fluxul de imigranţi care trec pe acolo, ca şi când nu ar exista o graniţă. „Noi recunoaştem frontiera cu Moldova: avem deci o problemă, un obstacol în aderarea în prezent a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", a completat secretarul de stat. Este adevărat că Tratatul privind regimul de frontier româno-moldovean semnat la Bucureşti de premierul Filat şi ministrul de Externe Baconschi nu a fost ratificat încă de nicuna dintre ţări, deci nu este în vigoare.
Ungaria ne ia apărarea
„Dacă le încredinţăm frontierele noastre, este legitim să avem toate garanţiile că aceste frontiere vor fi păzite bine de suficienţi grăniceri capabili să demonstreze vigilenţa la care avem dreptul să ne aşteptăm" le-a mai spus e