Cea mai mare colecţie din ţară, care cuprinde lucrări semnate de cel mai important pictor al Braşovului din secolul XIX, Mişu Popp, aflată la Muzeul de Artă, a fost completată, astăzi, cu alte şapte tablouri de referinţă.
Donaţia, estimată la 15.500 de lei, a fost făcută de Elena Antonovici-Gottlieb (87 de ani), din Bucureşti, descendenta celebrei familii de negustori Zănescu. Familia din care face parte a fost înrudită cu Maria Popp, sora renumitului pictor braşovean, iar tablourile donate au fost păstrate în familie mai bine de 100 de ani.
„Cele şapte tablouri realizate de pictorul Mişu Popp reprezintă o donaţie de excepţie. Probabil că sub influenţa expoziţiei retrospective, pe care am avut-o în 2007, la Braşov, donatoarea a fost sensibilizată. Ne bucurăm şi îi mulţumim totodată, pentru că a ales ca tablourile, moştenire de familie, să intre într-un circuit ştiinţific şi expoziţional“, a declarat Radu Popica, şef serviciu la Muzeul de Artă Braşov.
Cele şapte tablouri sunt lucrări inedite, care nu au fost menţionate în literatura de specialitate dedicată lui Mişu Popp.
Printre lucrările de valoare care au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă se numără: portretele bunicilor donatoarei, Eugenia, respectiv Iorgu Zănescu; portretul Mariei Popp, sora pictorului; tabloul „Madonă“ inspirat de tematica religioasă şi portretul lui Mitzy Zănescu.
Singura fotografie cunoscută a pictorului Mişu Popp
De asemenea, prin amabilitatea doamnei Elena Antonovici-Gottlieb, în arhiva digitală de imagini a Muzeului de Artă Braşov a intrat o fotografie rară, realizată de fotograful braşovean Leopold Adler, cel înfăţişează pe pictorul Mişu Popp, în ultimii ani de viaţă.
Mişu Popp, reprezentant al clasicismului academist
Mişu Popp (1827-1892) s-a născut la Braşov în famil