Salariaţii daţi afară cer în faţa instanţei reîncadrarea pe posturi şi daune morale.Conducerea instituţiei declară că va pune în aplicare decizia instanţei. Şapte foşti salariaţi au câştigat, deja, procesele cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Concedierile colective operate anul trecut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi se întorc asemenea unui bumerang în instituţie. Mai mulţi foşti angajaţi au solicitat în instanţă anularea deciziei de concediere, daune morale şi reîncadrarea în muncă.
Carmen Cotan, în vârstă de 38 de ani, consilier juridic, a fost trecută pe lista disponibilizaţilor în iulie 2009, neţinându-se cont de punctajul obţinut la evaluare. Femeia a considerat decizia de încetare a contractului de muncă drept abuzivă şi a atacat-o în instanţă.
„Pe 20 iulie am fost chemată la Resurse Umane şi mi s-a pus în faţă dispoziţia de concediere. Nu avea niciun număr de înregistrare, nicio ştampilă a conducerii sau a şefului de la Resurse Umane. Nu am semnat nimic. Am contestat imediat în instanţă decizia de concediere”, povesteşte Carmen Cotan.
Prin Sentinţa nr.1280/15 octombrie 2010, Curtea de Apel Galaţi dispune reîncadrarea pe postul de consilier juridic şi obligă DGASPC să-i achite drepturile salariale cuvenite din august 2009 şi până la reintegrarea efectivă pe post. De asemenea, trebuie să-i achite suma de 2.500 lei cu titlu de daune morale, plus cheltuieli de judecată.
„Mi-au plătit doar daune morale până la acest moment. Pe 3 decembrie m-au chemat la muncă. Din ianuarie se modifică organigrama şi am aflat că mă vor da din nou afară. Se merge pe principiul «ţara ne vrea proşti»”, spune Carmen Cotan.
Cazul nu este singular. Şase alţi foşti salariaţi au câştigat procesele, obligând instituţia la plata de despăgubiri şi daune morale. @