44% dintre români afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce 83% dintre ei susţin că n-au suferit de pe urma vechiului regim, potrivit unui sondaj realizat de CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului
Românii au o poziţie ambivalentă faţă de comunism şi ceea ce a însemnat acesta: deşi cei mai mulţi dintre ei cred că a existat o formă de represiune, că liderii regimului au beneficiat de privilegii, că victimele regimului comunist ar trebui să fie despăgubite (48%), 59% dintre ei susţin că instaurarea comunismului a fost un lucru pozitiv, noua orânduire - o idee bună, iar problema accesului la dosarele Securităţii şi adoptarea unei legi a lustraţiei sunt puţin sau deloc importante (52%).
• Astfel, 44% dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului Atitudini şi opinii despre regimul comunist în România afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce unul din 8 români consideră nu doar că a fost o idee bună ci şi bine aplicată, puţin sub 30% dintre conaţionali afirmând că a fost o idee greşită.
•Referitor la rolul hotărâtor în instalarea fostului regim în România, unul din doi români (48%) crede că Uniunea Sovietică a fost factorul determinant, în vreme ce doar 17% sunt de părere că acest rol a fost al Partidului Comunist din România.
71% dintre români apreciază, de asemenea, că şefii regimului comunist beneficiau de privilegii în comparaţie cu restul populaţiei, în vreme ce doar 8% spun că acest lucru nu se întâmpla.
•10% dintre români spun că au avut de suferit de pe urma regimului comunist: 2%, ei înşişi, 3%, atât ei cât şi altcineva din familia lor şi 5%, altcineva din familia lor.
Dintre cei 10% care au spus că au avut de suferit, cei mai mulţi au menţionat privaţiunile materiale (28%), apoi limitarea libertăţii de expresie (24%) şi discriminarea p