„Fenomenala ascensiune a uzinei Dacia", așa se intitulează dosarul publicat de suplimentul economic al ziarului Le Figaro.
Filiala firmei Renault a devenit capitala mondială a mașinilor low-cost, mai scriu autorii dosarului care enumeră succesele din ultimii 6 ani: mașina Logan, mașina Sandero, iar acum Duster. Dosarul ocupă o întreagă pagină, a doua, din suplimentul economic al ziarului Le Figaro. "Dacia este... perla firmei Renault, aceste mașini care au un preț mic sunt extrem de căutate în Europa iar astăzi un cumpărător trebuie să aștepte cel puțin șase luni ca să pună mâna pe o Dacie Duster. De altfel, vânzările au crescut cu 81 la sută numai în Franța şi aceasta în ultimele 11 luni. Realizatorii acestui dosar prezintă întreaga istorie a acestei mașini, Dacia, şi putem vedea reprodusă chiar şi o mică fotografie a lui Nicolae Ceaușescu, din 1966, când a fost lansată construcția uzinei.
Numeroase alte informații sunt furnizate în acest dosar. Cititorii mai află că Dacia este a doua întreprindere românească la nivelul cifrei de afaceri, după grupul petrolier Petrom, şi că salariile muncitorilor de la Dacia sunt de 7 ori mai mici decât cele din Franța.
Într-un scurt articol ni se explică de ce "mașina Logan nu este frumoasă”. Mai precis, pentru că ea corespunde unor nevoi tipic românești. Ceea ce își doreau românii era o mașină robustă care să poate înfrunta drumurile proaste din România şi un portbagaj mare unde să poată încărca saci cu legume şi bidoane cu diverse lichide.
Pentru a rezuma, pot spune că rareori am văzut în presa franceză o pagina atât de elogioasă care să implice şi numele României şi o reușită tehnică de care să fie legată şi România. Firma Dacia este considerată imbatabilă pe piață iar specialiștii îi prezic un viitor solid. Piteşti, capitala mondială a maşinilor low-cost
„Fenomenala ascensiune a uzinei Dacia"