Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a anunţat astăzi la Bruxelles că 100 de miliarde de euro din fonduri structurale deja disponibile vor fi folosite de ţările din Regiunea Dunării pentru proiecte de infrastructură, mediu, dezvoltarea comunităţilor şi securitate.
Acestea sunt cele patru direcţii prioritare anunţate astăzi, la Bruxelles, în planul de acţiune pe baza căruia se va dezvolta Strategia Regiunii Dunării. „Regiunea beneficiază deja de o finanțare considerabilă prin intermediul unei serii de programe ale UE. Obiectivul este de a folosi într-o mai mare măsură sprijinul disponibil - nu mai puțin de 100 de miliarde de euro au fost alocate în cadrul politicii de coeziune între 2007 și 2013", a declarat astăzi comisarul Hahn.
Provocările regiunii Dunării care s-ar putea rezolva prin proiectul lansat de Comisia Europeană sunt: potențialul de transport naval nevalorificat, lipsa legăturilor rutiere și feroviare, eforturile necoordonate în domeniul educației, al cercetării și al inovării și amenințările la adresa mediului. Recentul dezastru legat de scurgerea de nămol toxic în Ungaria reprezintă o ilustrare clară a necesității colaborării transfrontaliere pentru a preveni răspândirea poluării și a combate efectele unor astfel de catastrofe.
Primele patru obiective în strategia Dunării
Strategia are câteva obiective clare printre care creșterea cu 20% a transportului de marfă pe Dunăre până în 2020; reducerea până în 2020 a nutrienților pentru a readuce ecosistemele din Marea Neagră la nivelurile din 1960; garantarea accesului la internet în bandă largă de mare viteză pentru toți cetățenii UE din regiune până în 2013; asigurarea unei populații viabile de sturioni de Dunăre până în 2020.
Priorităţile de pe malurile Dunării
Cele patru direcţii către care vor merge fondurile şi proiectele se referă la: conectar