Bauturile carbogazoase sunt foarte comune ca racoritoare in special, insa noi cercetari medicale releva lucruri destul de inspaimantatoare despre acestea.
Conform Pravda, exista o legatura intre bauturile acidulate si diverse afectiuni cum ar fi guta, osteoporoza, diabetul si chiar cancerul. De asemenea, acestea pot provoca deshidratare. Iata, mai concret, despre ce este vorba.
1. Guta
Femeile care consuma astfel de bauturi, in special bogate in fructoza, au un risc mai mare de a face guta (boala provocata de depunerea sarurilor acidului uric in zonele articulatiilor, determinand aparitia unor umflaturi dureroase la nivelul acestora).
2. Osteoporoza
Dioxidul de carbon din bauturile acidulate irita stomacul, care are apoi nevoie sa primeasca mai mult calciu din sange, ca antiacid; sangele insa ia uneori calciu din oase, astfel ca acestea devin mai fragile. Altfel spus, din cauza acidului carbonic si fosforic, lichidele carbogazoase pot determina aparitia osteoporozei.
3. Diabet
Aceste bauturi sunt foarte bogate in zahar. Odata ingerat, zaharul determina pancreasul sa produca insulina in cantitati mari pentru a fi transportat la celule si transformat in energie. Daca este fortat prea mult, pancreasul poate ceda la un moment dat, ducand astfel la instalarea diabetului.
4. Cancer
Bauturile acidulate duc la aparitia din cand in cand a acidului si a sucurilor gastrice in esofag (reflux gastroesofagian), care pot deteriora tesuturile esofagului. Pot sa apara mici leziuni, iar acestea sa fie canceroase. Un lichid carbogazos este de 100.000 de ori mai acid decat apa.
5. Deshidratare
Sarea continuta de aceste bauturi reduce cantitatea de apa din celule, ducand la deshidratare daca acestea sunt consumate in exces.
Bauturile carbogazoas