Ion Iliescu şi-a lansat cartea „După 20 de ani - 1989. An de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională“ în cadrul unui simpozion organizat de Biblioteca Judeţeană din Craiova şi găzduit de Consiliul Judeţean Dolj.
Primul preşedinte al României după Revoluţie a susţinut în prezenta auditoriului format din reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, academicieni şi alte personalităţi din mediul ştiinţific şi cultural, un discurs care a durat mai bine de o oră. Ion Iliescu a vorbit despre Revoluţia din decembrie 1989, dar şi despre repercusiunile evenimentului.
Acesta a prezentat cu vehemenţă părerea despre evenimentele din decembrie 1989. „Lovitura de stat e fie politică, fie militară pentru a înlătura nişte vârfuri ale statului care pot să nu ducă la o schimbare de esenţă în societatea. Se păstrază aceleaşi structuri, numai că se înlocuiesc nişte persoane cu alte. Revoluţia e procesul indiferent de cum se desfăşoară el, pe cale violentă sau paşnică, încurajat de o lovitură de stat, poate să declanşeze o revoluţie. Acesta e procesul care caracterizează o revoluţie. Ce lovitura de stat? Scriu unii, individul ăla de la Adevărul, care nu au nici cultura necesară, dar fac o gazetărie de proastă calitate, de periferie intelectuală“, a declarat Iliescu.
În replică, Grigore Cartianu, redactorul-şef al cotidianului, a ţinut să precizeze: „Cartea lui Iliescu este o maculatură plină de minciuni. El are pe conştiinţă sute de morţi şi ar trebui să scrie declaraţii la Parchet, nu cărţi despre Revoluţie“.
În cadrul aceluiaşi simpozion vor mai avea loc alte trei lansări de cărţi: „Ideea de revoluţie la români“, autor Ionuţ Şerban, „Revoluţia Română din decembrie 1989. Cronologia“, ediţia a II-a, autor Alesandru Duţu, „Revoluţia Română din decembrie 1989. Mesaj pentru România“, autor Daniela Osiac.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Con