Nici după ce a scăpat de faliment în această vară, rafinăria nu poate fi deocamdată repornită. Memorandumul prin care Guvernul a aprobat garanţii de stat pentru Rafo în 2009 a fost modificat şi va avea nevoie de avizul Comisiei Europene.
Agonia prin care trece rafinăria Rafo din Oneşti de câţiva ani nu s-a încheiat odată cu respingerea în instanţă, în această vară, a dosarelor care cereau falimentul companiei. În această toamnă, Rafo ar fi trebuit să obţină un împrumut de la bănci de 330 de milioane de euro pentru demararea planului de modernizare, împrumut pentru care, în urmă cu un an, Guvernul a aprobat un memorandum ce permitea acordarea de garanţii de stat.
„Din păcate, ne-am împotmolit la partea de finanţare, pentru că metodologia de realizare a memorandumului din septembrie anul trecut a fost modificată, ca urmare a schimbării legislaţiei europene. Astfel că a trebuit refăcută toată documentaţia în această toamnă, urmând să fie prezentată în Guvern în următoarea perioadă", a declarat, pentru „Adevărul", liderul sindicatului „Rafinorul", Ion Marian. Mai exact, este vorba de faptul că aceste garanţii sunt asimilate ajutoarelor de stat, pentru care este nevoie de avizul Comisiei Europene.
Până acum, Rafo şi autorităţile române nu au putut face demersurile specifice la Bruxelles, întrucât, din cauza problemelor financiare, rafinăria se afla în insolvenţă, urmând un plan de reorganizare din decembrie 2004 până în iunie 2010. Astfel că statul român trebuie să demonstreze acum că Rafo este o societate de importanţă strategică pentru economia naţională.
Ministerul nu ştie despre ce este vorba
Contactat de „Adevărul" pentru a preciza punctul de vedere al Ministerului Economiei, secretatul de stat Claudiu Stafie, responsabil de acest sector, a declarat că nu ştie, pe loc, despre ce este vorba şi a cerut o listă de întrebări la care să