Doar aspectele esenţiale din Ordonanţa de Urgenţă 50 din iunie 2010 privind creditele pentru consumatori, legate de aplicarea acesteia sau nu la creditele în derulare şi competenţa ANPC de a suspenda activitatea de creditare pentru bănci, au mai rămas de discutat după ce deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au votat ieri restul articolelor în cadrul procesului de transformare a actului normativ în lege.
Discuţiile s-au încheiat însă abrupt, din lipsă de cvorum, după ce deputatul PDL Adrian Niţu a prezentat un amendament, prin care se cerea ca prevederile OUG50 să nu se aplice şi pentru contractele de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ.
"Pentru contractele în curs de derulare la data intrării în vigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonanţei de urgenţă", prevedea amendamentul prezentat de Niţu. După aprobarea în Comisia de Buget Finanţe, ordonanţa urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, care are rol decizional. Senatul adoptase ordonanţa în forma propusă de Guvern.
"Iată că dezbaterile pe OUG 50 s-au făcut într-un regim normal azi şi s-au epuizat toate articolele din ordonanţă, toate amendamentele, dar au rămas netranşate chestiuni esenţiale, cele legate de competenţele pe care ANPC-ul le are în legătură cu activitatea bancară şi cea legată de aplicabilitatea la stocul de credite", a spus Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei. PSD şi PNL susţin aplicarea ordonanţei şi pentru creditele în derulare.
Miza este importantă: în cazul în care ordonanţa se aplică şi la creditele în derulare, băncile ar trebui să renunţe la anumite comisioane care nu mai sunt permise, dar şi să treacă la o formulă de calcul transparentă. Cele două prevederi pot duce în unele cazuri la reduceri importante de