Cum se prepară rulada de piept de pui puteţi vedea astăzi, la ora 16:15, şi mâine, la ora 13:00, pe TVR 3, la emisiunea „Ca la mama acasă”, realizator Emilia Nicolaescu. / Foto: Emilia Nicolaescu Nu e rău să ne aducem aminte că din banala carne de pui se pot face nişte feluri de mâncare rapide şi spectaculoase. Atunci când ai musafiri la masă, nu ştii ce să mai inventezi şi nu ţi se pare suficient de festiv să le serveşti piept de pui. Dar dacă din el prepari o ruladă, iar garnitura se găseşte chiar în interiorul ruladei, şi dacă totul este „împachetat” în foitaj, atunci succesul e garantat. Este reţeta pe care Nely Matran, maestru bucătar, deţinătoare a multor alte premii şi trofee, ne-a oferit-o şi pe care am preparat-o împreună, pentru ca nu cumva să ne scape vreun „secret de fabricaţie”.
Ruladă din piept de pui
Ai nevoie de două bucăţi de piept de pui, două cepe, două ciuperci, o mână de carne tocată de pui sau de porc, două ouă, o foaie de aluat de foitaj. Cele două bucăţi de piept de pui se ung cu un pic de ulei, boia şi cimbru şi se bagă la cuptor pentru câteva minute. Ele nu ajung să se rumenească, dar nici crude nu mai sunt. În acest timp, într-o tigaie se călesc ceapa şi ciupercile tăiate mărunt. După ce le-am călit, facem acelaşi lucru cu o mână de carne tocată de pui (sau chiar de porc dacă vreţi). La final, cele două compoziţii se amestecă şi se lasă să se răcească. Numai după ce s-au răcit suficient, se adaugă un ou şi condimente. Acestea au fost cele mai importante operaţii.
De acum e şi mai simplu, se ia o bucată de foitaj, se întinde pe foaie un pat de compoziţie – adică: ceapa, ciupercile şi carnea tocată – deasupra se aşază cele două bucăţi de piept de pui, care între timp s-au răcit şi ele, şi peste pieptul de pui mai aşezăm din nou un strat de compoziţie. Se rulează frumos şi strâns şi se obţine un fel de „cozonac” numa