Guvernul a tras linie: mamele pot opta fie pentru varianta "Botiş"- un an acasă şi cel mult 3.400 de lei lunar, sau pentru varianta "UDMR" - doi ani de concediu şi 1.200 de lei. Sursa: CODRIN PRISECARU
După aproape trei săptămâni de incertitudini, discuţii, contradicţii şi o formă finală, "bătută-n cuie" a ordonanţei de urgenţă care limita la un an concediul de creştere a copilului, anunţată de însuşi premierul Emil Boc, membrii coaliţiei de guvernare au ajuns abia aseară la un compromis privind soarta viitoarelor mame.
Prin urmare, de anul viitor, părinţii care vor alege să rămână acasă cu copilul nou-născut vor putea opta fie pentru varianta "Botiş" - un an de concediu şi o indemnizaţie de maximum 3.400 de lei pe lună, fie pentru varianta "UDMR" - doi ani de concediu şi o indemnizaţie de cel mult 1.200 de lei pe lună.
În plus, cei care se vor întoarce la locul de muncă mai devreme de data la care copilul ar împlini un an, vor beneficia de o "primă" de câte 500 de lei pe lună până la momentul la care micuţul împlineşte 24 de luni. Bonusul se va acorda însă doar celor care vor opta pentru varianta "Botiş".
Mai mult, „pentru copilul cu handicap, concediul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. Părintele poate primi acei 500 de lei lunar ca să se întoarcă la muncă, oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Statul câştigă 100 de milioane de lei în 2011
"Este o soluţie (varianta "UDMR" - n.r.) pentru cei care doresc să rămână alături de copii mai mult timp. În varianta aceasta, se va lua în calcul 75% din media venitu