Deşi ţara noastră are cea mai mare populaţie de urşi din UE, specia este în pericol, iar autorităţile ar trebui să stabilească măsuri concrete de conservare pe termen scurt, spun specialiştii. Sursa: MIHAI BARBU
România are 6.000 de urşi bruni, adică 40% din totalul celor existenţi în Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale. Deşi este o specie cu probabilitate mică de dispariţie, ursul este în pericol din cauza distrugerii habitatului, prin defrişări ilegale, prin construcţii şi prin distrugerea ecosistemului. În acest sens, organizaţia WWF cere, într-o scrisoare transmisă Ministerului Mediului şi ministrului Laszlo Borbely, ca instituţia să stabilească, în următoarele şase luni, "măsuri minime pentru menţinerea sau îmbunătăţirea stării favorabile de conservare a speciei urs brun".
În 2008, în România erau 7.500 de urşi bruni şi se estima că numărul lor va creşte cu aproximativ 200 în fiecare an. Totuşi, în doar doi ani, în loc să crească, numărul urşilor a scăzut, mai ales din cauza ameninţărilor la care sunt supuşi zilnic.
Specie care poate ajunge până la 240 de centimetri înălţime şi la o greutate de 400 de kilograme, ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate.
În România, ursul brun trăieşte de-a lungul lanţului carpatic, mai ales printre stânci, unde îşi poate crea bârlogul. Animal puternic, poate parcurge chiar şi 150 de kilometri într-o singură zi şi se bazează pe auz şi miros. Chiar dacă e o specie rezistentă, ursul brun este din ce în ce mai afectat de intervenţia omului, susţin specialiştii.
Specia, sub ameninţare
Astfel, potrivit datelor publice disponibile, dezvoltarea infrastructurii de transport şi a celei de schi, la munte, fără studii prealabile, a creat pagube semnificative în zonele locuite de urşi. Asta, în contextul în care Munţii Ca