Inspectoratele Şcolare din Ilfov, Giurgiu şi Prahova au câştigat un proiect european. 14.000 de elevi din cele trei judeţe dar şi din Capitală vor fi consiliaţi privind integrarea lor pe piaţa muncii din România, însă autorităţile vor să elaboreze şi un ghid pe baza căruia tinerii să ştie ce meserie li se potriveşte. Valoarea proiectului este de aproape 3 milioane de euro.
Tinerii români se specializează într-un domeniu de activitate, dar ajung să practice o cu totul altă meserie, iar când fac acest lucru în altă ţară, autorităţile par să se sesizeze şi iau bani europeni pentru a-i consilia pe viitori angajaţi ai României.
“Monitorizarea inserţiei(integrării n.r.) absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic pe piaţa muncii”, aşa este denumit un proiec implementat de Inspectoratul Şcolar din Ilfov, în parteneriat cu IŞJ Giurgiu, IŞJ Prahova, dar şi cu Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale “Avangarde”.
Astăzi, la Giurgiu a avut loc conferinţa de promovare a proiectului finanţat cu bani din Fondul Social European, ce constituie o premieră în judeţul nostru.
Adriana Daponte, responsabil IT în cadrul proiectului, a explicat că proiectul îşi propune în primul rând facilitarea trecerii tinerilor de la şcoală la locul de muncă. “ Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani. Va fi creată o bază de date în care vor fi cuprinşi absolvenţii de şcoli profesionale. De asemenea, va fi elaborat un ghid de consiliere pentru tineri”.
Concret, în perioada următoare, specialişti în consiliere vor merge în şcolile profesionale şi vor sta de vorbă cu tinerii, iar la seral, chiar şi cu adulţii. “ Vor fi specialişti care îi vor consilia pe cursanţi în unităţile unde aceştia învaţă. În Giurgiu este primul proiect în acest domeniu”, a mai zis Adriana Daponte.
Tinerii au