Firmele din Regiunile de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Centru sunt interesate în special de personal calificat. Principalele calificări pentru care există deficit pe piaţa forţei de muncă sunt cele de comerciant/agent de vânzări, electronist/electromecanic şi economist contabil.
În ultimii ani, piaţa forţei de muncă din România a suferit schimbări profunde (declin economic, restructurarea activităţilor întreprinderilor, procesul de formare a cererii şi ofertei de muncă), care au condus la apariţia unor fenomene cu efecte directe şi indirecte asupra populaţiei ocupate.
S-a observat reducerea numărului de angajaţi, ca rezultat al disponibilizărilor, creşterea numărului de persoane inadaptate cerinţelor profesionale de la locul de muncă, dar şi a celor care sunt obligate să urmeze o nouă carieră. În acest context, persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă ar trebui să aibă în vedere faptul că angajatorii au devenit din ce în ce mai exigenţi în ceea ce priveşte pregătirea profesională a capitalului uman, fapt ce se regăseşte în insistenţa acestuia de a completa necesarul de forţă de muncă cu personal calificat.
„Angajatorii apreciază implicarea pe care, în străinătate, companiile o solicită. În procesul de recrutare, 71,4% dintre respondenţi vor să aibă specialişti. Doar 29,6% consideră că pot să-i califice la locul de muncă sau să investească în calificarea propriilor angajaţi. Orice eficientizare de costuri în companiile private s-a orientat întâi către bugetele de orientare profesională, în încercarea de a elimina ceea ce era un beneficiu până în 2008-2009. Abia ulterior s-a trecut şi la diminuarea salariilor“, a declarat Andreea-Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, la Craiova, la conferinţa de diseminare a studiului sociologic „Deficit de calificări pe p