Fostul manager al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat în lipsă pentru prăbuşirea FNI, se declară o victimă politică şi acuză că autorităţile de la Bucureşti au fost presate de "puterile politice" atunci când au emis mandatul internaţional de arestare în baza căruia a fost reţinut la Jakarta, informează Mediafax.
Jakarta Globe relatează, în ediţia de joi, că Popa, în cazul căruia o instanţă indoneziană a decis extrădarea în România, pretinde că este nevinovat, că nu a făcut niciodată faptele de care este acuzat şi că este "o victimă politică".
"Nicolae Popa, arestat în Jakarta în decembrie 2009 în baza unui mandat emis de Interpol la cererea poliţiei române, este la două semnături şi câteva luni distanţă de deportarea în ţara lui de origine, România", scriu jurnaliştii de la Jakarta Globe.
După ce o instanţă din Jakarta a permis extrădarea fostului şef al Gelsor, până la deportarea lui efectivă mai sunt necesare două aprobări: una din partea preşedintelui Indoneziei şi o a doua din partea Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului, semnături care ar putea fi date în două-trei luni.
Decizia judecătorească a fost necesară întrucât nu există un tratat de extrădare între România şi Indonezia, explică jurnaliştii de la Jakarta Globe.
În faţa instanţei indoneziene însă, Popa şi-a susţinut nevinovăţia.
"România a emis un mandat internaţional de arestare pe numele meu acuzându-mă de fapte pe care nu le-am comis. Autorităţile române au fost sub presiunea puterilor politice", a spus Popa, citat de Jakarta Globe.
Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută d