Violenţa în şcoli ar putea dispărea dacă agenţii de securitate ar fi selectaţi după alte criterii, nu doar după muşchii pe care îi ascund sub uniformă, consideră reprezentanţii firmelor de securitate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
În urmă cu câteva luni, un elev de 13 ani din Drobeta- Turnu-Severin a fost bătut măr în faţa şcolii, iar un alt copil în clasa a VIII-a, din Timişoara, a primit o corecţie de la câţiva colegi, tot în faţa unităţii de învăţământ. Pe internet musteşte de filmuleţe cu păruieli şi copii care se dau cu capul de catedră unii pe alţii. Cel mai înfiorător caz a fost însă acela al adolescentului de 17 ani din Craiova, înjunghiat mortal în apropierea liceului.
Nici profesorii nu sunt însă uitaţi când vine vorba despre violenţă: o profesoară din Vaslui a fost bătută în faţa clasei de un elev al său. "Peisajul" este destul de sugestiv pentru a releva o situaţie scăpată de sub control.
Elevii, supravegheaţi de camere şi agenţi
"Dacă nu se face ceva acum, în cinci ani se va intra cu pistolul în şcoală", face o predicţie înspăimântătoare, dar realistă, Adrian Baciu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Companiilor de Securitate (APCS).
Unde este veriga slabă şi mai ales ce ar putea fi făcut pentru a alunga violenţa din curtea şcolii sunt temele la care şi-au propus să găsească soluţii reprezentanţii APCS, alături de cei ai administraţiei şcolilor şi poliţiei. Adunaţi la aceeaşi masă, aceştia au căzut de acord că nu doar sistemele performante de su praveghere, care ar transforma şcolile în altfel de închisori, ar putea face ca numărul palmelor pe care copiii şi le împart în şcoală să scadă.
Cum bugetele au scăzut, multe unităţi de învăţământ au fost nevoite să renunţe la personalul de pază angajat de Ministerul Educaţiei, singura soluţie rămasă fiind cea a agenţilor privaţi, plătiţi de pr