Ienuparul este un arbust puternic ramificat, cu o inaltime de pana la trei metri, uneori chiar si mai inalt, cu frunze ascutite, tari si grupate asemeni coniferelor, la noi raspandit prin zonele muntoase din Apuseni si Podisul Transilvaniei.
In America de Nord, ienuparul creste ca o tufa care se intinde pe pamant, nu mai inalta si nici mai intinsa de 20-30 de centimetri.
Coaja ienuparului este subtire, solzoasa si se exfoliaza in fasii subtiri. Fructele de ienupar, mari cat un bob de mazare, aromate, cu un usor gust dulceag, sunt niste bobite rosii care, la coacere, au o nuanta neagra-albastrie.
Fructele uscate se utilizeaza in bucatarie drept condiment, la marinade, vanat ori varza si ca ingredient la fabricarea ginului.
Ca planta medicinala, ienuparul trateaza si vindeca reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele si de ficat, ajuta la eliminarea pietrei de la vezica urinara.
Fructele de ienupar pot fi un remediu natural impotriva anemiei, artritei si a lipsei poftei de mancare, asigurand o buna functionare a intregului organism.
Cura cu boabe de ienupar
O cura cu boabe proaspete de ienupar dureaza 23 de zile si nu trebuie prelungita, deoarece poate afecta rinichii. Cura incepe cu 4 boabe in prima zi, 5 boabe in ziua a doua si tot creste cu cate o boaba pe zi, pana in a 12 zi, dupa care descreste cu cate o boaba, pana ajunge iar la 4 boabe.
Fructele proaspete de ienupar sunt diuretice, antiseptice si dezinfectante.
In timpul curei cu boabe de ienupar nu se consuma carne, prajeli, alimente conservate sau cu aditivi alimentari.
Ceaiul din boabe de ienupar
Se prepara dintr-o lingura de fructe, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se recomanda persoanelor care sufera de guta, reumatism, bronsita, balonari.
Ceaiul din