Directorul Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn a îndemnat liderii europeni să găsească cât mai repede soluţii pentru criza ce macină economiile continentului, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
FMI cataloghează atitudinea liderilor europeni ca fiind mult prea lentă şi de circumstanţă după ce miniştrii de finanţe din zona euro nu au ajuns la un acord în privinţa suplimentării fondurilor europene de urgenţă, cifrate în prezent la 750 de miliarde de euro. "Zona euro trebuie să găsească o soluţie inteligentă pentru problemele ei. O abordare separată pentru fiecare ţară nu este oportună", crede şeful FMI.
El a comparat criza datoriilor din Europa cu cea a creditelor din 2008. Europa trebuie să înveţe din greşelile americanilor. Criza de acum doi ani s-a propagat la început de la bancă la bancă ca urmare a prăbuşirii încrederii de pe piaţa interbancară, iar FMI atrage atenţia că Europa reacţionează prea lent. "Organismele instituţionale ale Europei au nevoie de îmbunătăţiri pentru a putea reacţiona rapid. Nu au fost create pentru a face faţă crizelor, au fost constituite pentru vremuri mult mai puţin turbulente".
FMI: Zona euro nu se va destrăma
În ultima perioadă investitorii au pus presiune pe obligaţiunile unor ţări precum Portugalia sau Spania ca urmare a intensificării zvnourilor că bailout-urile celor două economii sunt doar o chestiune de timp.
"Zona euro are o problemă cu nivelul mare al datoriilor pentru unii dintre membrii săi. Nu este o problemă teribilă pentru zona euro, nu sunt de acord cu cei care spun că zona euro este în pericol, însă problema există şi trebuie rezolvată", spune directoul FMI.
Liderii europeni au pus bazele Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (EFSF) ca o măsură temporară pentru a domoli temerile privind datoriile statelor din zona euro.
Mecanismul dispune