Pentru copiii care au peste 6 ani şi nu pot fi supuşi intervenţiilor chirurgicale de corectare a miopiei până după majorat, medicii propun lentilele terapeutice nocturne. Sursa: SHUTTERSTOCK
În locul ochelarilor sau lentilelor de contact purtate ziua, oftalmologii au o nouă propunere pe care o recomandă în special pentru copiii cu miopie. Este vorba despre aşa numitele lentile terapeutice nocturne care îmbunătăţesc vederea şi stopează evoluţia miopiei la copii.
"Operaţiile la ochi nu sunt posibile până la o vârstă destul de înaintată, ceea ce face ca viaţa unui copil afectat de miopie să fie grea. Acţiunea acestor lentile poate fi comparată cu un aparat dentar care controlează şi corectează defectele dentare", spune Adriana Gritco, medic oftalmolog la clinica Oftalmocorrect din Chişinău, unde există în prezent asfel de lentile.
În România nu există în acest moment astfel de produse, însă ele vor fi diponibile de anul viitor, în câteva clinici private.
1/3 dintre români sunt miopi
Societatea Română de Oftalmologie atrage atenţia asupra faptului că "miopia reprezintă o problemă care afectează aproximativ o treime din populaţia României".
Pentru corecţia miopiei au existat până acum trei po sibilităţi: clasicii ochelari, lentilele de contact şi chirurgia refractivă. Acestora li se adaugă lentilele speciale care se poartă în timpul nopţii indicate mai ales copiilor şi adolescenţiilor care nu pot fi operaţi până în jurul vârstei de 21 ani.
"Eficienţa lentilelor terapeutice nocturne în încetinirea şi chiar stoparea evoluţiei miopiei la copii şi adolescenţi a fost demonstrată. Metoda este una ideală pentru această categorie de vârstă datorită inofensivităţii şi reversibilităţii sale", mai spune medicul Adriana Gritco. Preţul acestor lentile este de 500 de euro pe an, bani în care este inclus