Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat miercuri că România va găzdui la Măgurele, judeţul Ilfov, un laser de înaltă putere, proiect ce reprezintă o investiţie de 280 de milioane de lei din fonduri europene şi a cărei Notă de construcţie a fost aprobată de Executiv.
"Astăzi (miercuri - n.r.) s-a aprobat o notă privnd construirea la Măgurele, judeţul Ilfov, a facilităţii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, pentru cercetări în domeniul laserului şi a fizicii nucleare, din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicată luminii extreme. Practic, este un pas înainte foarte important în construcţia acestei infrastructuri de laser, care este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în România", a spus Funeriu.
El a precizat că ţara noastră va găzdui cel mai puternic laser din lume, iar, după Nota de construire aprobată miercuri de Executiv, se va putea merge mai departe cu proiectul, urmând să se obţină şi evaluarea lui la Comisia Europeană, potrivit Agerpres.
Valoarea proiectul este evaluată la suma de 280 de milioane de euro, proveniţi din fonduri europene, iar principiile ştiinţifice care stau la baza respectivului laser au fost validate de cei mai importanţi o sută de experţi mondiali în domeniu.
"Acest proiect de construcţie de laser este un proiect care are în vedere două aspecte ştiinţifice extrem de importante: dezvoltarea ştiinţifică necesară construirii unui laser atât de puternic este în sine un challenge, iar în România se va studia interacţiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce ţine de fizica atomică, de interacţiunea laser - particule nucleare şi particule atomice", a explicat ministrul Educaţiei.
El a ţinut să precizeze că investiţia în înaltă tehnologie este necesară tocmai pentru a nu mai fi nevoie pe viitor să se ia măsuri economice atât de dure ca cele