Mai mulţi oficiali europeni vor vizita Republica Moldova până la sfârşitul acestei săptămâni. Pe 10 decembrie este aşteptat preşedintele Parlamentului European şi ulterior comisarul european pentru Extindere.
Miercuri, la Chişinău s-au aflat ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt şi ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, care şi-au exprimat susţinerea în vederea continuării reformelor iniţiate în ultimul an şi au apreciat eforturile de integrare europeană. Demnitarii europeni au discutat si cu reprezentanţii celor patru partide care au acces în Parlament.
În cadrul unei întrevederi cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a menţionat că Republica Moldova este ţara pe care Uniunea Europeană doreşte să o susţină foarte mult în parcursul ei european, drept confirmare fiind şi cele circa 2,6 miliarde de dolari acordate Republicii Moldova pentru realizarea proiectelor de modernizare a domeniilor social-economice.
"Această susţinere poate fi valorificată rapid şi eficient de o guvernare care are drept priorităţi dezvoltarea multilaterală a Republicii Moldova şi integrarea ei în familia statelor europene", a accentuat şeful diplomaţiei poloneze.
"Republica Moldova s-a descurcat foarte bine în cadrul Parteneriatului Estic şi dacă va continua acest vector în acelaşi ritm dinamic şi ascendent, va beneficia de integrare economică şi regim fără vize în UE", a menţionat Sikorski.
Referindu-se la situaţia post-electorală din Moldova, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt a declarat că soluţia crizei politice poate fi găsită doar de autorităţile de la Chişinău : "Depăşirea cât mai rapidă a crizei politice şi menţinerea parcursului european al ţării va constitui un semnal clar pentru Uniunea Europeană că obiectivele declarate acum un an rămân prioritare pentru Republica M