Ordonanţa de Urgenţă privind modul de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu inclusiv timp de şase luni după revenirea definitivă a salariatului aflat în concediul de creşterea copilului, informează Mediafax.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) precizează, joi, că Ordonanţa de urgenţă privind noul mod de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului introduce o nouă dispoziţie, care interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu inclusiv timp de şase luni după revenirea definitivă în unitate atât în cazul salariatei sau salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului, cât şi în cazul celor care se află în plata stimulentului de inserţie.
Documentul mai stabileşte că în toată perioada de concediu pentru creşterea copilului se face plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Totodată, perioadele de concediu se constituie ca şi perioade asimilat în sistemul asigurărilor de sănătate, al asigurărilor sociale şi al asigurărilor pentru şomaj.
"Perioadele menţionate anterior constituie vechime în muncă şi în serviciu", mai precizează MMFPS.
Ordonanţa de urgenţă mai prevede şi prelungirea concediului fără plată acordat după primele trei naşteri, respectiv după primii trei copii, de la trei la patru luni, pentru a transpune astfel prevederile Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010.
Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi a