Andreea Paul Vass spune la RFI că prima variantă de concediu maternal este mai atractivă. Consilierul premierului consideră că stimulentul de cinci sute de lei poate duce chiar la dublarea veniturilor unor mame.
"Dacă mă întrebaţi pe mine, ca persoană, mamă, care am optat să mă întorc la muncă, evident că mie îmi pare mult mai atractivă prima variantă, în care stimulentul de cinci sute de lei lunar se adaugă salariului pe care mama-l primeşte odată ce se întoarce la muncă. Or asta presupune chiar şi pentru familiile mai sărace un plus semnificativ de venituri, dacă nu chiar în multe cazuri aproape dublarea veniturilor salariale ale mamei. Deci pare o alternativă mai atractivă, din punctul de vedere al doamnelor care doresc să se întoarcă mai repede în câmpul muncii", explică Vass.
"Cine spune însă că analiza cost-beneficiu al veniturilor salariale nu sunt considerente suficiente pentru a-i justifica mamei respective întoarcerea la muncă şi renunţarea la afectivitatea pe care o poate acorda copilului în acest interval de timp, sigur că pentru aceste mame, varianta a doua este mult mai atractivă, iar relaţia mamă-copil primează în faţa oricărui argument economic sau de reintegrare a mamei în câmpul muncii", mai declară consilierul premierului.
Guvernul a stabilit ca din 2011, mamele să poată alege una din cele două variante de concediu maternal. Prima presupune un concediu de un an, cu o indemnizaţie plafonată la trei mii patru sute de lei şi un stimulent lunar de cinci sute de lei, dacă mama se întoarce la serviciu după 12 luni.
A doua variantă înseamnă un concediu de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la o mie două sute de lei.
Andreea Paul Vass spune la RFI că prima variantă de concediu maternal este mai atractivă. Consilierul premierului consideră că stimulentul de cinci sute de lei poate duce chiar la dublarea veniturilor