Cel mai ciudat furt din judeţul Brăila a fost acela comis de trei copii, fraţi, care au dat iama într-o farmacie. Dacă la oraş, în acest an, au reapărut hoţii din buzunare şi aceia care dosesc băutură din supermarket, la ţară, de la copilul de clasa a patra, până la moşul în baston, fură păsările din coteţ sau zacusca şi bulionul din cămară.
Dacă în 2010 au fost înregistrate aproximativ 300 de furturi, adesea „găinării", şi au fost soluţionate 280, în 2009, au fost reclamate peste 600 de furturi, însă, în majoritate spargeri „cu ştaif", cu prejudicii mari, dintre care 540 au fost soluţionate de către poliţiştii brăileni.
Mai puţine furturi organizate
De altfel, judeţul Brăila a cunoscut, în 2010, din punct de vedere infracţional, o scădere a numărului de furturi mari, organizate. Pe de o parte, a crescut numărul delapidatorilor şi al evazioniştilor, al infractorilor „cu gulere albe". Pe de altă parte, a cunoscut un boom şi numărul hoţilor mărunţi, cu „caş la gură", care fură de foame.
Hoţi de pastile
Minorii sunt folosiţi drept „săgeţi" pentru adulţi. Copiii de nici 15 ani sunt trimişi, mai ales la ţară, să facă rost de mâncare sau de băutură. În acest context, în luna septembrie a acestui an, trei fraţi de 13-17 ani au spart o farmacie, au luat medicamente, cât au apucat, şi au fugit. Au dosit pastilele, urmând să le vândă a doua zi, pentru a-şi „aproviziona" părinţii cu licori bahice. Au fost prinşi cu ajutorul unui poliţist „în blană de lup".
Hoţi până la moarte
„Cei care fură, în mediul rural, sunt prinşi în proporţie de 90 la sută. Comunităţile sunt mici, iar poliţistul, trăind permanent printre localnici, îi identifică imediat", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Surse judiciare ne-au spus că şi hoţii de la oraş au aceeaşi soartă, tocmai fiindcă nu se