Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat în lipsă disidentului chinez Liu Xiaobo. Ceremonia a avut loc vineri 10 decembrie la Oslo, în Norvegia. Un scaun gol şi un portret uriaş al laureatului zâmbind îl reprezentau simbolic pe Liu Xiaobo, în Primăria din Oslo unde s-a desfăşurat evenimentul.
Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland a cerut Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo.
"Liu nu a făcut decât să îşi exercite drepturile civice. Nu a făcut nimic rău. El trebuie eliberat", spune Jagland. El precizează că în China, Constituţia garantează în mod oficial libertatea de exprimare şi dreptul de a critica aparatul de stat. Premiul Nobel pentru Pace Thorbjoern Jagland, Preşedintele Comitetului Nobel
"Mulţi vor întreba dacă în pofida puterii sale actuale, China nu manifestă o anumită slăbiciune, considerând necesară detenţia unui om timp de 11 ani, pentru simplul motiv că şi-a exprimat opiniile privind modul în care ţara sa trebuie guvernată", declară şeful Comitetului Nobel.
Liu Xiaobo este o figură marcantă a mişcării din piaţa Tiananmen din 1989. El a primit o pedeapsă de 11 ani de închisoare, pentru "subminarea puterii statului", după ce a fost co-autorul Cartei 08, un text care solicită democratizarea Chinei.
Actriţa norvegiană Liv Ullmann a citit declaraţii făcute de Liu Xiaobo, chiar după condamnarea sa, în ziua de Crăciun a anului 2009.
China îl consideră pe Liu Xiaobo un "criminal". Beijingul a făcut eforturi uriaşe pentru a descuraja comunitatea internaţională să participe la ceremonia de vineri.
Aproape 20 de state, printre care China, Rusia, Afganistan, Cuba, Venezuela, Iran şi Irak au declinat invitaţia "din diverse motive".
Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat în lipsă disidentului chinez Liu Xiaobo. Ceremonia a avut loc vineri 10 decembrie la Oslo, în Norvegia. Un scaun gol şi un po