Pietele nu s-au umplut deocamdata de brazi, dar din experienta anilor trecuti stim la ce preturi sa ne asteptam. Pana acum, brazii romanesti costa la fel de mult ca cei de import, iar in unele cazuri sunt chiar mai scumpi. Mai exista si varianta inchirierii pentru cine se mai gandeste la ecologie si in criza.
Brazii adusi din Danemarca se gasesc deja in toate orasele mari. Preturile pentru un pom de Craciun importat pleaca de la 70-80 de lei si ajung la cateva mii, in timp ce unul romanesc poate fi gasit de la 150 de lei in sus.
In Bucuresti, au fost adusi sute de brazi din Danemarca, Austria si Ungaria in targul organizat in Piata Obor. Cei mai mari sunt cei din Austria, care au preturi intre 120 si 400 de lei. Un brad de categoria I si peste 2 metri inaltime, din Danemarca, poate fi cumparat cu 250 de lei. Cei din categoria a II-a si a III-a, adusi din Ungaria, sunt mai putin bogati, asa ca si pretul e mai accesibil. Astfel, un brad de categoria a doua costa intre 130 si 170 de lei, iar cei de categoria a III-a au preturi intre 70 si 100 de lei. Cei tinuti in ghiveci costa 200 de lei.
Si in tara situatia este asemanatoare. La Arad si Timisoara, brazii de Danemarca se vand cu preturi intre 80 si 400 de lei. In Constanta, brazii romanesti in ghiveci au preturi duble fata de cei adusi din strainatate.
Oferta este, insa, limitata pentru ca nu au aparut inca brazii romanesti taiati de directiile silvice. Chiar daca putini dintre noi vor reusi sa cumpere unul direct de la sursa, e bine totusi de stiut cu cat sunt vanduti ei de Romsilva. 119.000 de brazi urmeaza sa fie vanduti de Romsilva cu preturi care pornesc de la 10 lei, chiar mai ieftini decat anul trecut. Cei inalti de 3 metri costa 35 de lei, iar la fiecare metru in plus se adauga 5 lei
Brazii de pe Internet iti vin direct la usa in cateva ore