Cea mai mare parte dintre cehi consideră că minoritatea rromă din ţara lor este incapabilă să se adapteze şi văd în ea o sursă de criminalitate, de distrugere şi de poluare, potrivit unui sondaj comandat de guvern şi publicat joi.
90% dintre cehi îi descriu pe rromi drept sursă de criminalitate, iar 88% dintre ei estimează că aceştia distrug şi poluează mediul înconjurător, potrivit raportului prezentat de Institutul opiniei publice STEM, care a efectuat un sondaj pe un eşantion de 2.056 de cehi în septembrie şi octombrie.
Ancheta a fost comandată de ministrul ceh de interne, ca parte a unei campanii în curs de desfăşurare împotriva extremismului de dreapta, informează Agerpres.
Comunitatea rromă are între 250.000-300.000 de persoane în Republica Cehă, ţară cu 10,5 milioane de locuitori, şi ea este adesea ţinta atacurilor din partea grupurilor de extremă dreaptă.
În cursul sondajului, doar o persoană din cinci intervievate a declarat că rromii sunt victime ale discriminării, în timp ce 82 % dintre ele indicau că sunt turbulenţi, violenţi (77%) şi că ei constituie o sursă de maladii (51%).
Nouă persoane din zece interogate afirmă că au avut o experienţă personală cu reprezentanţi ai minorităţii rrome. Potrivit celei mai mari părţi dintre aceste persoane, minoritatea rromă este incapabilă să se adapteze.
Potrivit STEM, rezultatele sugerează că cehii "văd rromii în calitate de străini, mai degrabă decât ca pe nişte concetăţeni".
"Aceste cifre sunt terifiante", a declarat ministrul de interne, Radek John. "Sondajul a arătat că un potenţial considerabil de extremism există în societatea cehă", a indicat ministrul, adăugând că minorităţile ar trebui de asemenea "să reflecteze la modul în care se comportă".
Autorităţile cehe s-au angajat să-şi întărească lupta împotriva extremismului anti