Tănase şi Dinescu ar fi în stare să pună de un talk-show şi pe un teren de fotbal.
Sâmbăta trecută, Mario Vargas Llosa, câştigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a dat lovitura de începere a meciului Real Madrid - Valencia, disputat în Primera Division. Invitaţia clubului madrilen a fost un gest de admiraţie faţă de scriitorul peruan, un suporter înfocat al Realului. În plus, a fost şi o inspirată manevră de imagine pentru Real, care juca primul meci pe teren propriu după usturătoarea înfrângere suferită în faţa Barcelonei. Literatura a intrat pe teren, ştergând umilinţa înfrângerii.
Cum ar arăta România dacă Herta Müller, laureata din 2009 a Premiului Nobel, ar da lovitura de începere a unei partide disputate de Poli Timişoara pe teren propriu? Greu exerciţiu de imaginaţie! Putem să ni-l închipuim pe patronul Marian Iancu pupându-i mâna doamnei Müller şi mulţumindu-i pentru că a onorat echipa şi oraşul în care a suferit în anii ceauşismului? Putem să ni-l imaginăm pe Ianis Zicu rugând-o pe scriitoare să-i dea un autograf pe romanul „Leagănul respiraţiei"? Categoric, nu! Iancu şi Zicu sunt din alt... fotbal.
Dar putem să sperăm că scriitorii noştri vor putea ajunge cândva, nu neapărat cu Premiul Nobel în braţe, ci măcar la centrul terenului de fotbal. Preluând exemplul lui Real Madrid şi cu aprobarea lui Dumitru Dragomir, care va vinde drepturile pentru loviturile de începere a meciurilor din Liga I (mult mai ieftin decât drepturile TV), scriitorii români ar putea să câştige rapid popularitatea după care tânjesc de atâţia ani. Astfel, tirajele cărţilor vor creşte şi editurile, lovite drastic de actuala criză, vor fi salvate de la faliment.
Să ne gândim la Grigore Cartianu, cel mai de succes scriitor al momentului, care ar putea să şuteze în deschiderea partidei Pandurii Tg. Jiu - Steaua, în ciuda durerilor prici