O dată cu preluarea casei s-a înfiinţat "Asociaţia Filantropia Ortodoxă" filiala Reghin, al cărei preşedinte este părintele Gherman tatăl, iar director executiv părintele Gherman fiul, care a reuşit să coopteze Primăria Reghin, Consiliul Judeţean Mureş, Direcţia pentru Protecţia Copilului şi să închege un parteneriat între aceste instituţii, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia şi Parohia Ortodoxă Sfânta Treime. Acum, toate pun umărul la creşterea copiilor din curtea bisericii.
De unde numele "Casa Maria"? Fiind lângă biserică, răspunsul firesc îţi pare: de la Sfânta Fecioară. Dar nu. Sau nu direct, ci pe acele căi nebănuite, pentru că începutul poveştii "Casei Maria" pare absolut întâmplător. La începutul anilor ’90, pe holurile spitalului din Reghin, unde, ca-n toate spitalele româneşti din acea vreme, îşi petreceau copilăria ţânci părăsiţi, luxemburghezii veniţi cu ajutoare au întâlnit-o pe Maria, o fetiţă care le spunea tuturor "mamă" sau "tată". Micuţa fiică i-a înduioşat. Apoi ceilalţi, toţi, copilaşii tuturor şi-ai nimănui. După numele ei, în 1994 fundaţia din Luxemburg a ridicat "Casa Maria I", ca o aripă a secţiei de Pediatrie a spitalului din Reghin.
În 2005, luxemburghezii i-au rugat pe preoţi să preia şi "Casa Maria I", iar acum şi aceasta este o casă de tip familial, unde sunt crescuţi cu drag 10 copii.
"După câţiva ani, continuă preotul Dimitrie Gherman cu ochii strălucind, tata a găsit în arhivele parohiei înscrisuri din vechea şcoală românească, ale unei asociaţii a femeilor ortodoxe române (femei mai cu stare), care se numea «Sfânta Maria». Ele ajutau copiii dotaţi să meargă mai departe la şcoli." Faţa i se luminează într-un zâmbet fericit. "Nimic n-a fost întâmplător! Luxembughezii puteau întâlni o fetiţă pe nume Ioana... Aici e frumuseţea în toată povestea asta! S-a reînnodat firul istoriei!"
@N_P