Indigestia apare, de obicei, din cauza excesului alimentar, a mancatului prea rapid, a alimentelor prea grase sau care contin prea multa cafeina, si chiar din cauza unei nervozitati accentuate sau a unei traume emotionale. Aceasta, denumita si dispepsie, se manifesta prin simptome ca: senzatie de preaplin, arsuri, dureri de stomac, balonare, eructatii, greata.
Indigestia poate fi insa ameliorata cu ajutorul unor plante medicinale. Acestea au fost folosite dintotdeauna pentru diferite afectiuni, dispepsia fiind una dintre cele care raspund bine la un astfel de tratament.
Potrivit Shine, iata care ar fi plantele medicinale bune pentru dispepsie.
1. Feniculul
Semintele de fenicul sunt de mult timp folosite pentru a combate balonarea, crampele abdominale, indigestia si spasmele de la nivelul tractului intestinal. Despre acestea se spune ca actioneaza ca un carminativ, adica ajuta la eliminarea gazelor din intestine si amelioreaza indigestia. Doza recomandata este de o lingurita sau o lingurita si jumatate de seminte pe zi.
De asemenea, frunzele de fenicul pot fi folosite pentru ceai.
2. Roinita
Aceasta a fost folosita inca din Evul Mediu pentru ameliorarea anxietatii si a stresului, a insomniei, a indigestiei si pentru a stimula apetitul culinar. In prezent, roinita este utilizata in combinatii cu alte plante medicinale pentru a relaxa. In plus, exista si studii care arata ca poate ameliora simptomele indigestiei, desi uneori doar reducerea stresului este suficienta si pentru a alina dispepsia.
Potrivit mai multor specialisti americani, dozele recomandate pentru indigestie sunt: capsule - intre 300 si 500 de miligrame de roinita uscata, de trei ori pe zi; ceai - intre un sfert de lingurita si o lingurita de de roinita uscata, de pana la patru ori pe zi; tinctura - intre 40 si 90