Pentru a nu inchide afacerile, patronii de restaurante din Vaslui au gandit o miscare pe cat de indrazneata, pe atat simpla. In zilele lucratoare din saptamana, de luni pana vineri, majoritatea restaurantelor din oras, mai mici sau mai mari, ofera meniul zilei, o masa la un pret decent, destul de consistenta, cu doua sau trei feluri, la tarife accesibile. Preturile pentru masa de pranz, in cadrul acestui meniu special, incep de la 10 lei si ajung la 13-14 lei, functie de conditiile oferite de restaurantul sau cantina respectiva. S-a ajuns in situatia ca, la pranz, in locatii precum cele de la pensiunea Everest, sa nu gasesti un loc de parcare, desi locatia este la doi kilometri de Vaslui. Se poate manca functie de buzunarul fiecaruia: in conditii de lux, ca la Everest, La Livada, La boem (in Silver Mall) sau Europa Hotel (unde, la pranz, sunt reduceri de 30% la bucatarie si bar) sau in cantine populare, foarte frecventate, cum este cantina din spatele autogarii, unde se mananca in stil muncitoresc. Criza i-a facut pe patronii de cantine sau restaurante sa se reorienteze, pentru a nu-si pierde clientii, dar si pentru a da o paine unor angajati, care traiesc cu securea concedierilor deasupra capului. La pranz, incepand cu ora 12.00, la mai toate restaurantele din Vaslui se serveste meniul zilei, la preturi destul de accesibile. La pensiunea-restaurant Everest, la intrarea in Munteni de Jos, parcarea este super-aglomerata, intre 12.00 si 14.00. Cei care vin aici primesc, pentru numai 10 lei, un pranz pe cinste, cu doua feluri de mancare - ciorbe si felul II, la alegere - destul de variate. "Nu stiu cat vom mai rezista, la aceste preturi, insa ma gandesc ca oamenii o duc destul de greu, ca sa mai marim si noi preturile. Vom vedea ce va fi, anul viitor, deocamdata oricine vine la pranz la noi, la meniul zilei, gaseste o masa consistenta, la un pret decent", spune Dumitru