Celebra soprană Angela Gheorghiu a onorat cu prezenţa ei Iaşul, care i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa în aplauzele unei asistenţe care a ovaţionat-o ca în timpul unui concert. Cei care o preţuiesc pe mult-stimata soprană cred că ar vrea să ştie şi ce a mai făcut ea la Iaşi. Cunoscută pe toate meridianele lumii, din Italia în Japonia, de la renumita Scala din Milano la prestigioasa Covert Garden, unde a cântat cu toţi marii solişti ai lumii, ea a fost invitată, ca un celebru star, cu foarte mult timp înainte la Iaşi pentru a-i fi decernat titlul menţionat mai sus.
A sosit încă de joi în capitala Moldovei. Seara a luat masa în oraş alături de lumea bună a muzicii ieşene - rectori, decani, oficialităţi. Vineri dimineaţă, cu o oră înainte de sosi pentru a-i fi decernată înalta distincţie, Aula Magna a Bibliotecii Centrale "Mihai Eminescu” din Iaşi era aproape plină. Muzicologi, critici muzicali, compozitori, cadre didactice din domeniul muzical, foarte mulţi studenţi la muzică, reporteri şi fani înrăiţi ai artistei au ocupat locurile din sală.
A sosit cu o mică întârziere, scuzabilă pentru toată lumea, având în vedere rangul pe care îl poartă. În primele rânduri s-a aşezat, din timp, însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, prof. Constantin Simirad. Rectorul Universităţii de Arte, prof. univ. dr Viorel Munteanu, a remarcat, printre altele: "Se întâmplă ca atunci când cântaţi cei ce vă ascultă să îşi modifice natura spirituală, eliberându-se de prea multă biologie, de prea mult concret. Am spune că, ascultându-vă cântând, devenim mai frumoşi, mai buni, mai plini de speranţă că existenţa este, totuşi, suportabilă atunci când trăim întru artă, întru spirit. Şi dacă nu devenim chiar alţii, atunci ne pomenim că, parcă, suntem altfel decât eram înainte de a vă fi ascultat”, a spus prof. Munteanu.
Ca şi în sală, pe durata şed