Pentru că noul ministru francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez, a formulat din nou opoziţia ţării sale la admiterea în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, nu am scăpat prilejul de a-l întreba despre aceasta pe vicepremierul de la Sofia, Simeon Djankov.
Întâlnirea noastră de joi, de la Bruxelles, era programată de vreo trei zile. Convenisem ca interviul să se axeze pe teme economice, dar declaraţia ministrului de la Paris era de ultimă oră şi cerea o reacţie rapidă şi de la vecinii noştri din sud.
Dincolo de răspunsul oficialului bulgar, pe care îl puteţi citi în linkul alăturat, nu am putut să nu remarc relaxarea cu care el vorbea despre subiect. Desigur, Simeon Djankov, fost vicepreşedinte la Banca Mondială, e omul cifrelor reci. Ex-consilier al guvernului reformator din Georgia, după ce mai înainte a lucrat pentru depăşirea crizei argentiniene, Djankov a fost chemat acasă de premierul Bojko Borissov, imediat după preluarea puterii, în iulie 2009. A văzut multe crize în viaţa lui, îmi povestea, acum câteva luni, într-un mai fierbinte, la Bucureşti. Probabil că săgeţile venite dinspre Paris I se par acum apă de ploaie.
Dar cred că mai e şi altceva. Guvernul vicepremierului bulgar stă bine în sondaje, se bucură de un grad de încredere de 60 la sută, iar rezultatele economice din 2010 şi perspectivele pe 2011 sunt încurajatoare. Veţi citi despre toate acestea în interviul pe care îl vom publica luni.
Aderarea la Spaţiul Schengen nu este chiar un obiectiv de care să depindă în mare măsură imaginea publică a guvernului de la Sofia. De aceea, Djankov admite că aceasta ar mai putea fi amânată pentru scurtă vreme, dar nu după anul 2011.
La noi, aderarea la Spaţiul Schengen a devenit un obiectiv de care guvernanţii se agaţă cu disperare. În criză gravă de imagine, cu un nivel de încredere ce ajunge să se scrie cu o singură cifră,