Un sătuc din China a ajuns orăşelul milionarilor prin munca localnicilor şi prin permanentă adaptare a economiei la cerinţele şi oportunităţile vremii. Sursa: ReUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Huaxi, un târguşor din provincia chineză Jiangsu, a devenit emblema prosperităţii economice obţinute sub control comunist.
Fiecare din cei 36.000 de locuitori ai orăşelului are cel puţin o casă, o maşină, 250.000 de dolari în bancă şi beneficiază de asigurare medicală totală şi educaţie gratuit. În oraşul cu stăzi străjuite de pagode turistice şi lungi şiruri de vile spaţioase, un zgârie-nori de 328 de metri înălţime se înalţă cu repeziciune, urmând a fi dat în folosinţă la jumătatea anului viitor.
În 1957, Huaxi era un sat eminamente agricol, cu 576 de locuitori şi un buget local de 1.800 yuani (240 de dolari). Azi, plasamentele urbei însumează şase miliarde de dolari. Succesul se datorează împletirii unice a traiului în comun cu investiţii inspirate. Acţionând ca o cooperativă, localnicii, acţionari ai tuturor întreprinderilor locale, rein vestesc o parte din salarii şi bonusuri în bugetul local şi în industria urbei.
Localnicii au avut încredere în pragmatismul şi conducerea riguroasă a primarului Wu Renbao, fostul secretar de partid al satului, care i-a condus spre prosperitate până în 2003, când a predat ştafeta fiului său.
Ambiţia localnicilor nu se opreşte aici. Huaxi are două helipaduri pentru turişti, va deschide un hotel de cinci stele, un restaurant gigantic şi are planuri pentru o flotă de 20 de avioane.