Parlamentul britanic aprobă majorarea drastică a taxelor universitare. Camera Comunelor a aprobat prin vot propunerea Guvernului de mărire a taxelor universitare de la 3.300 de lire anual, la un maximum de 9.000 de lire.
În paralel, au avut loc proteste, care uneori au degenerat în violență, zeci de mii de tineri mărșăluind prin Londra și alte mari orașe din Regatul Unit.
Joi seara a avut loc cea mai dramatică ședință a Parlamentului de la alegerile din mai care au dus la formarea unui Guvern de coaliție între Partidul Conservator, condus de premierul David Cameron și Partidul Liberal Democrat, condus de vice-premierul Nick Clegg.
După dezbateri furtunoase, s-a trecut la vot și coaliția a obținut victoria, la o diferență de doar 21 de voturi, deși dispune de o majoritate teoretică de 77 de deputați. Mai bine de jumătate dintre cei 56 de deputați liberal-democrați fie au votat împotrivă, fie s-au abținut, justificându-și votul prin respectul față de manifestul electoral, care excludea în mod explicit mărirea taxelor universitare.
Prin acest vot, universitățile primesc dreptul de a majora taxele pentru primii trei ani de studii, până la un maximum de 9.000 de lire sterline pe an. Datoriile vor fi replătite de absolvenți, odată ce câștigă peste 21.000 de lire anual, la nivelul de 9% din venituri.
Opoziția și protestatarii susțin că măsura va descuraja mulți tineri să meargă la facultate, de teama datoriilor de 40.000 - 50.000 de lire, cu care vor ieși de pe băncile universităților. Guvernul și numeroși administratori din învățământul superior spun însă că numai așa se pot finanța universitățile la un nivel acceptabil, mai ales într-o perioadă de extremă austeritate.
Imediat după anunțarea rezultatului votului, împrejurul sediului Parlamentului, în centrul Londrei, au izbucnit ciocniri violente între grupuri de manifestanți și Po