Oxitocina este numita si "hormonul dragostei" si, din ce in ce mai multe studii arata ca aceasta substanta declanseaza o gama variata de efecte fizice si sufletesti, atat la femei, cat si la barbati. Acest hormon este produs in creier, de catre hipotalamus, fiind apoi transferat catre glanda pituitara de unde ajunge in sange.
Nivelul acestuia este mai mare atat in timpul unor interactiuni placute, care implica atasament, cat si in timpul unor experiente stresante.
Rolul important pe care il are in nastere si alaptare este cunoscut de mult timp, insa noile cercetari, date publicitatii de myhealthnewsdaily.com, au scos la iveala lucruri noi in privinta numeroaselor efecte pe care le are acest hormon asupra mintii si trupului.
1. Stimuleaza atasamentul
Potrivit unui studiu realizat in 2007, femeile insarcinate care au avut niveluri mai mari de oxitocina in primul trimestru de sarcina au construit legaturi mai puternice cu bebelusii lor dupa ce acestia s-au nascut. In plus, cele care au avut cantitati mai mari din acest hormon pe tot parcursul sarcinii si in prima luna dupa nastere au fost inclinate sa faca activitati obisnuite (alaptat, spalat, cantat) intr-o maniera mai speciala, care a stimulat dezvoltarea unei relatii mai aparte intre mama si copil.
2. Intareste relatiile
Comparand nivelurile de oxitocina si vasopresina (un alt hormon inrudit cu primul) la copii adoptati si la copii biologici din Rusia si Romania, o echipa de cercetatori a descoperit ca, la cei biologici, cantitatea de oxitocina a crescut atunci cand au avut contact cu mamele lor. La copiii adoptati insa, nivelul a ramas constant in aceeasi situatie, aceasta fiind o posibila explicatie pentru faptul ca unii copii infiati au mai greu incredere in cineva, pentru a construi o relatie.
3. Atenueaza stresul
O cerc