Cum la români tăiatul porcului este un obicei sfânt, reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal „Astra“ au oferit sibienilor o demonstraţie de măiestrei şi îndemânare, prin prepararea de produse tradiţionale.
VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA EVENIMENTUL DIN DUMBRAVA SIBIULUI
CITIŢI ŞI:
Feerie minerală, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu
Jazz, pop şi muzică clasică, în noaptea dintre ani, la Thalia
Unde mergem şi ce poţi face în weekend la Sibiu
După succesul de care s-a bucurat organizarea mustăriei, reprezentanţii Muzeului „Astra“ au pregătit astăzi o nouă prezentare a uneia dintre cele mai vechi tradiţi româneşti, cea a Ignatului.
Azi, începând cu ora 12.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au fost prezentate etapele preparării porcului de Crăciun, de la sacrificare, pârlirea pe foc de paie, separarea cărnii şi pregătirea produselor specifice. „Este un bun prilej de redescoperire a tradiţiilor româneşti autentice şi de retrăire a atmosferei specifice satului tradiţional.
Pomana porcului, aşa cum se numeşte masa care se dă după terminarea treburilor care includ pregătirea produselor specifice din carne de porc, se serveşte conform tradiţiei, alături ţuică tradiţională sau vin“, spune Ovidiu Baron, purtător de cuvânt al instituţiei.
Zeci de sibieni de toate vârstele s-au înghesuit să asiste la „operaţiune“, dar mai ales să guste din tradiţionala pomană a porcului, nelipsită la astfel de ocazie. Majoritatea celor veniţi la muzeu au plecat acasă cu o parte din produsele tradiţionale prezentate.
„ Am venit aici să cumpăr carne adevărată, fără E-uri, aşa cum mâncam în tinereţe. Vă spun sincer că din magazine nu cumpăr niciodată, pentru că nu îmi plac, dar acum îmi era dor de caltaboşul tradiţional şi sunt sigură că acesta este authentic“, ne-a spus Elena Bendorfean, în vâ