TIME, 22 noiembrie, 2010
Cu ocazia lansării noului volum de povestiri Luka and the Fire of Life, scriitorul Salman Rushdie a răspuns la întrebările a zece cititori ai revistei Time. Iată patru dintre acestea:
„Lucraţi la un volum de memorii; este mai greu să scrieţi despre propria viaţă decît ficţiune?
E mai uşor pentru că ştii povestea. Este mai greu pentru că te ocupi de oameni în viaţă. Chestiuni care privesc gust personal şi caracterul potrivit al confesiunii se ivesc la tot pasul. Îmi aduc aminte de marele scriitor francez Rousseau a cărui filozofie, atunci cînd şi-a scris Confesiunile, a fost adevărul absolut. Dacă-i superi pe oameni, îi superi pe oameni. Cred că acesta este un principiu bun. Dacă nu spui adevărul, atunci de ce să te mai osteneşti să scrii cartea?
Ce e mai rău: să ai o fatwa pe capul tău sau să fii mereu întrebat despre cum e să ai o fatwa pe capul tău?
(Rîde) E aproape acelaşi lucru. Ei, nu, fatwa e cel mai rău lucru. Dar ceea ce m-a îngrijorat pe mine a fost faptul că pentru mulţi oameni am fost doar un subiect de presă şi nu un scriitor care a scris cărţi dintotdeauna şi care a continuat să scrie.
Dacă aţi putea da timpul înapoi, aţi scrie altfel Versetele satanice?
Nu. Sînt fericit de cum a ieşit această carte. Este una dintre cele mai bune cărţi ale mele. Cărţile nu se definesc prin oamenii care nu le plac. În ceea ce priveşte această carte, s-a întîmplat că, pînă acum nişte ani, numai cei cărora nu le-a plăcut şi-au exprimat opiniile. Acum se întîmplă invers.
Dacă aţi putea alege oricare două grupări din lume să le-mpăcaţi, care ar fi acestea?
Cel mai evident răspuns la această întrebare ar fi lumea musulmană şi restul lumii. Dar răspunsul e mai complex, căci o mare parte din acest conflict nu are loc între Islam şi Occident. Ci în interiorul lumii musulmane, între forţele care deţ